Roden til forandring

Torsdag, January 9, 2020

Om hvordan en tropisk rod kan hjælpe med at tackle børnearbejde

maniok yucca kassava tapioka

Du kender garanteret allerede til tapioka, der findes som enten tapioka perler eller tapiokamel. Den glutenfrie stivelse kan blandt andet bruges til at lave chips, bubble tea, glutenfri bagværk, jævning og desserter. Men vidste du også at tapioka er fremstillet af rodknolden maniok?

Maniok er en af de mest tørkeresistente afgrøder i verden og selvom den ikke er særligt kendt herhjemme, så brødføder den dagligt op til en halv milliard mennesker. Men ikke nok med det, så er maniokroden også med til at styrke kvinderne og udrydde børnearbejde i de kakaodyrkende samfund i Vestafrika.

For at kunne forstå hvilken afgørende rolle maniokroden har, er du først nødt til at forstå vigtigheden af uddanelse, når det kommer til eliminering af børnearbejde.

Skolebørn i Vestafrika

At få børnene i skole er den mest effektive måde at bekæmpe børnearbejde på. Et af FN’s verdensmål inden 2030, er at sikre at alle drenge og piger gennemfører en grundskole og ungdomsuddannelse. Adgangen til disse uddannelser skal være gratis og lige for alle.

På steder, hvor denne ambition endnu ikke er nået, er løsningen at gøre adgangen så bred som mulig.
I Elfenbenskysten f.eks., samarbejder Nestlé med regeringen og leverandører for at udvide adgangen til uddannelse. Virksomheden har i samarbejde med World Cocoa Foundation bygget og renoveret mere end 40 skoler i landet.  Men mange børn får stadigvæk ikke en uddannelse.

kakaoboenner

Kakaoproduktionen i Elfenbenskysten er udpræget mandsdomineret, og det bidrag som kvinderne yder, bliver ofte ikke anerkendt. Mændene er dem der står registreret som medlemmer af kakaobøndernes organisationer og også dem der indsamler betalingen for afgrøderne. Kvindernes andel er afhængig af hendes forhold til manden.

Undersøgelser har vist at når kvinderne har en større kontrol over husholdningens budgetter, så ændres familieudgifterne sig på en måde, der er til gavn for børnene. Det betyder generel set, at der bliver brugt flere penge på mad og uddannelse og færre penge på alkohol og cigaretter. Faktisk vurderer Verdensbanken, at de ernærings- og sundhedsforbedringer for børnene, der skyldes en stigning med det der svarer til 70 danske kroner i kvindernes indkomst, til sammenligning ville kræve en stigning på 760 kroner i mandens indkomst.

Så hvis man hjælper kvinderne med at skabe en højere indtægt, vil der være en større chance for at den indtægt vil blive brugt på familien og børnenes skolegang. Derfor har Nestlé dannet en særlig alliance.

Virksomheden er gået sammen med International Cocoa Initiative (ICI) for at hjælpe kvinderne med at tjene nok til at betale for skolegang til to børn. ICI er en nonprofit organisation, bestående af lokale organisationer og finansieret af større chokoladeproducenter, der fokuserer på at eliminere børnearbejde i de kakaodyrkende samfund i Vestafrika.

kvinder skraeller maniok rodI Vestafrika er maniokroden traditionelt set dyrket af kvinder. At hjælpe kvinder med at udvikle små virksomheder som maniokbønder passer derfor godt ind i kulturen. Udover at dyrke maniok som familien selv kan spise, kan en del af afgrøderne også sælges, hvilket giver kvinderne en direkte indkomst. Dette styrker deres økonomiske status både privat og i lokalsamfundet. Men det er ikke let. Der er ofte problemer med at få givet kvinderne den jord, de har brug for til landbruget. Opsætningen af disse projekter kan derfor tage mange måneder og kræver meget dialog. Samfundet har ofte brug for hjælp til at forstå, hvor meget kvinderne allerede har været involveret i kakaodyrkningen og deraf har det nødvendige kendskab til landbruget. Men det kan godt betale sig, siger Nick Weatherill der er administrerende direkte for ICI ”Der hvor vi har projekter i gang, har de første resultater været opmuntrende. De kvinder, vi har hjulpet, tjener flere penge, end de har brug for til at sende to børn af sted i skole”

At hjælpe kvinderne med at genere deres egen indkomst, ændre ikke deres liv fuldstændigt og heller ikke deres samfund. Men de kulturelle normer der tidligere har begrænset den rolle, som kvinderne har kunne spille i kakaobranchen, kan blive udfordret. 

”Små ændringer som dette kan gøre en stor forskel i vores arbejde på at udrydde børnearbejde” siger lederen af Nestlés globale chokolade og konfekture-virksomhed, Sandra Martinez. ”At styrke kvinderne i deres lokalsamfund og i deres familier, er afgørende” I 2014 blev kun en af de kakaofarme, der er sat op under Nestlé Cocoa Plan, ledet af en kvinde. Et år senere, har 8 af kakaofarmene kvindelige ledere og flere vil komme til.

Maniok kan virke som en usandsynlig helt i kampen mod børnearbejde.
Men ved at styrke kvinderne, styrker det børnene der samtidig styrker samfundet. Dét er til gavn for alle.

https://www.nestle.com/stories/cassava-plant-tackle-child-labour-women-empowerment