Rest-dilemmaet

Tirsdag, November 3, 2020

På trods af al din grundige planlægning er der som regel mad til overs, som ikke blev serveret, sidst på aftenen. Hvad kan du gøre med disse rester for at reducere madspild?
 

Rest-dilemmaet planetpro nestlé professional food

GEM RESTERNE

GIV DET VÆK

SÆT PRISEN NED

  • Så længe madens kvalitet ikke forringes, og du har opbevaringspladsen, kan du altid opbevare den til fremtidig brug.
  • Sørg for at mærke opbevaringsbeholderen med indhold og tilberedningsdato.
  • Giv resten af maden til medarbejderne efter vagten.
  • Giv til velgørenhed, lav aftaler  med nonprofitorganisationer som f.eks. lokale suppekøkkener eller fødevarebanker, så du kan udnytte maden godt og opbygge goodwill i dit lokalsamfund på samme tid. Registrer disse donationer, så du kan få skattefradrag for dem, hvis lovgivningen tillader det.
  • Aftal med nærliggende gårde (herunder dine leverandører), at de kan bruge dine rester til dyrefoder.
  • Sænk prisen med 1/3, når du nærmer dig lukketid.
  • For at gøre opmærksom på denne mulighed (og potentielt opbygge en kundekreds til sidst på aftenen) kan du reklamere for de nedsatte priser på de sociale medier og tilbyde rabatkuponer.

 

 

KOMPOSTERING

Gør-det-selv

Hvis du har plads og tid, kan det være meget givende at omdanne rester til kompost. Du kan finde kompostbeholdere online, bygge dine egne eller bruge en spand.

HER ER DE GRUNDLÆGGENDE TRIN:

  • Vælg et sted, indendørs eller udendørs.
  • Opstil en beholder.
  • Læg madrester, tørt plantemateriale som blade eller  savsmuld og jord i lag.
  • Tilsæt vand for at holde massen fugtig.
  • Rør i massen for at tilføre luft.
  • Vent 2-3 måneder, fortsæt med at lufte, og hold massen fugtig.
  • Brug den færdige kompost i din have og dine dyrkningsbeholdere.
  • Hvis du producerer nok kompost, kan du forære noget væk til dine leverandører og/eller kunder.
  • Husk at fortælle offentligheden om din indsats!

 

Samarbejd med en udbyder

Hvis du har begrænset plads eller for meget affald, skal du lede efter en industritjeneste, der kan levere kompostbeholdere og transportere din kompost væk til bearbejdning.
Følg disse retningslinjer:

KOMPOSTERBARE

IKKE KOMPOSTERBARE

  

Kom det i spanden

Smid det ud sammen med genbrug eller affald

  • Frugt- og grøntsagsrester
  • Kød, ben, fiskeprodukter
  • Pasta, brød, korn
  • Tilberedte fødevarer
  • Mejeriprodukter, æggeskaller
  • Kaffegrums, filtre og teposer
  • Papirhåndklæder og papirruller
  • Emballage af snavset papir til fødevarer
  • Pizzabakker
  • Muffinforme
  • Mel- og sukkerposer
  • Varer der er certificeret som komposterbare
  • PLASTIK (medmindre det er certificeret som komposterbart)
  • Styrofoamkødbakker
  • Aluminiumsfolie
  • Skaller fra skaldyr
  • Stearinlys, syntetiske propper og tyggegummi
  • Cigaretskodder, tobak
  • Engangsmopper
  • Genanvendelige materialer
  • Bionedbrydelige varer, som ikke er certificeret som kompostbare. F.eks. Oxo nedbrydeligt plast.

 

 

 

 

 

 


 

Relaterede artikler