Berigelse af kosten

Proteinberigelse

Ved nedsat appetit og kostindtagelse fx pga. dysfagi kan behovet for protein og energi være svært at få dækket. Det fører til forringelse af vægt, muskelmasse og funktionsniveau.

Der bør så vidt muligt indgå protein til alle måltider dvs også mellemmåltiderne. Tilsætning eller berigelse med helt almindelige fødevarer som mælk, skyr, æg, æggehvide, æggeblomme og fløde er en god ide.

Her bevares den gode smag og kvaliteten af protein er god, da der anvendes helt almindelige fødevarer med et højt indhold af fx leucin. En del proteintilskud fx fra kollagen har en ringe aminosyrescore da de mangler livsnødvendige aminosyrer, bl.a. aminosyren Tryptofan.

Proteintilskud kan også ændre på farven i retten og de tilskud, der har højst aminosyrescor har ofte en bitter smag, hvorfor de kan være svære at anvende.

Skummetmælkspulver indeholder protein af god kvalitet og kan tilsættes alle retter og drikke, der indeholder mælk og mælkeprodukter samt med fordel til retter med kartofler eller grøntsager. Der findes også proteintilskud, der kan opløses i juice og hvor kvaliteten er god. Vær derfor kritisk og spørg til kvaliteten, når der vælges proteintilskud.

  • Proteinkvaliteten med et højt indhold af de essentielle aminosyrer især leucin er vigtig med henblik på at mindske tab af muskelmasse.
  • Æg, æggehvide, ost, mælk og skummetmælkspulver har et højt indhold af leucin.
  • En del proteintilskud har en ringe proteinkvalitet dvs lav aminosyrescore

Eksempel på anbefalet fordeling af proteinindhold i gram per måltider i Kost for småtspisende og Sygehuskost:

MåltidSygehuskostenKost til småtspisende
Morgen2420
Formiddag515
Middag2618
Eftermiddag914
Aften2521
Sen aften88

Energiberigelse

Tilsætning af almindelige fødevarer som fløde, smør, margarine og olie er en form for energiberigelse og herved øges indholdet af energi dvs fedt i retten. Der kan også tilsættes tilskud af kulhydrat til retten. Ved alle tilskud gælder det, at de kan forrykke fordelingen af næringsstofferne i en uheldig retning og en beregning af dagens måltider er vigtig.

Kost til småtspisende

Kost til småtspisende har et meget højt indhold af energi dvs et højt indhold af fedt svarende til ca. 50 E % og et lavt indhold af kulhydrater og fibre, der normalt giver stor mæthed. Proteinindholdet er som nævnt svarende til Sygehuskosten dvs 18 E %.

De patienter eller borgere der tilbydes Kost til småtspisende har som oftest meget nedsat appetit og/eller pga. fysiske lidelser svært ved at spise eller synke.

Det er af stor betydning, at alle måltider og drikke indtages. Desuden er det væsentligt,, at alle måltider, herunder mellemmåltiderne og drikke, har et højt indhold af energi og protein og tilberedes og serveres på en indbydende og ”spiselig” måde.

Der lægges stor vægt på, at mellemmåltiderne udgør en stor andel af dagens måltider og der anbefales seks til otte mellemmåltider svarende til 30-50 % af dagens måltider dvs. evt. flere end i Sygehuskosten. Ved at tilbyde meget små, overkommelige måltider med stor energitæthed, fordelt på mange af døgnets timer er det muligt at sikre en sufficient indtagelse af energi og protein.

Hvis mellemmåltiderne ikke tilbydes eller ikke har et højt indhold af energi og protein vil patienterne således kunne risikere at mangle op til halvdelen af den energi og protein som det var beregnet, at de skulle have.

Energifordeling (E %) i forskellige kostformer

 SygehuskostKost til småtspisendeNormalkost
Protein181815
Fedt405032
Kulhydrat423250

 

Eksempel på fordeling og energiindhold i % på måltider i Kost til småtspisende og Sygehuskost

 Sygehuskost 9 MJ (%)Kost til småtspisende 9 MJ (%)
Morgen2,3 (25)2,1 (22)
Formiddag0,5 (5)1,5 (16)
Middag2,5 (27)1,7 (19)
Eftermiddag0,8 (9)1,3 (15)
Aften2,4 (26)2,0 (22)
Sen aften0,7 (8)0,7 (8)

Kilde: Anbefalinger for den danske institutionskost

Kost til småtspisende skal sammensættes på følgende måde:

  • Stor energitæthed, fedtindhold fx 50 E % og lavt indhold af kulhydrat og kostfibre.
  • Højt indhold af protein svarende til 18 E %.
  • Et dagligt tilskud af vitamin og mineraltablet.
  • Meget små overskuelige portioner.
  • Mange hyppige energitætte og proteinrige måltider (seks til otte pr dag).
  • Individuelt tilpasset konsistens af de enkelte måltider.

 

Tilbage til Dysfagi startside